Webdesign trends kunnen ten koste gaan van je conversie, maar alleen als je niet nadenkt over hoe je deze effectief kan inzetten.
In dit artikel licht ik 5 webdesign trends toe en hoe deze een negatieve invloed kunnen hebben op je conversie.
Het ontstaan van webdesign trends
Webdesign trends ontstaan over het algemeen niet vanuit het conversie oogpunt. Vaak ontstaan webdesign trends simpelweg, omdat mensen het mooi vinden. Het is anders en het is mooier.
De praktijk leert vaak dat wat anders is, niet gebruiksvriendelijk is en daarmee automatisch ten koste kan gaan van je conversie.
What’s latest is rarely what’s greatest.
Het correct doorvoeren van webdesign trends is dus van belang. Neem niet zomaar alle webdesign trends over om een moderne website te hebben. Een werkende website die jouw online business verder helpt is een stuk waardevoller.
Denk twee keer na voor je deze webdesign trends doorvoert
Hieronder staan webdesign trends waarvan ik er al een aantal eerder heb benoemd in het artikel: 10 webdesign trends 2016.
Een hero header moet meer zijn dan alleen mooi
Een hero header kan een echte conversieknaller zijn, maar wanneer je dit verkeerd inzet kan het ook je grootste conversiekiller zijn.
Wanneer een hero header goed wordt ingezet zijn dit de voordelen:
- Gemakkelijk te lezen
- Overzichtelijk
- Je kan een emotie bij mensen triggeren door gebruik van de juiste foto of video
Is dit een effectieve hero header?
Een prachtige hero header, maar wat kan ik vinden op deze website? Waarom moet ik bij hen zijn? Geen idee… Bezoekers neigen snel af te haken als deze vragen niet binnen 3 seconden beantwoord kunnen worden.
Zorg met een hero header dat er ruimte wordt gereserveerd voor tekst waarin je kort en krachtig antwoord geeft op bovenstaande vragen. De hero header dient vervolgens ter ondersteuning van de tekst, niet andersom.
Minder of meer input velden?
Het is een trend geworden om formulieren zo kort mogelijk te houden. Naast dat het een trend is, is het vaak ook een advies van conversie specialisten.
Het is prima om met 1 inputveld een e-mail adres van een potentiëlen klant te vragen. De kans dat dit goed converteert t.o.v. 3 extra velden voor de persoonsgegevens is groot. Maar heb je er ook bij stil gestaan dat mailings het beste werken als je deze kan personaliseren?
Wat nu?
Het hangt af van je doel, maar deze webdesign trend kan er voor zorgen dat je conversie verlaagd wordt. Niet op de website, maar wel van je mailings. En deze mailings zullen de uiteindelijke trigger zijn voor de aankoop.
Houd dus goed het doel van de inputvelden voor ogen. Is het wel gewenst om gebruik te maken van zo weinig inputvelden?
De kracht van een font
Doordat er tegenwoordig diverse gratis fontbibliotheken beschikbaar zijn, is het gebruik van prachtige fonts in het webdesign enorm toegenomen. Een webdesign trend die zeker op papier er prachtig uit ziet, maar in de praktijk je conversie kan killen.
De meest onderschatte conversiefactor is de leesbaarheid van je tekst.
Leesbaarheid is een belangrijke factor op het gebied van conversie. De fontkeuze heeft hier een grote invloed op. Geef leesbaarheid een hoge prioriteit en kijk vervolgens welk font dit het beste kan verzorgen.
Een sierlijk lettertype oogt misschien mooi, maar komt de scanbaarheid niet ten goede. De ervaring leert dat mensen webpagina’s scannen en zelden volledig doorlezen.
Maak op een verstandige manier gebruik van de gratis fontbibliotheken.
Naast de keuze van het font is ook het implementeren van het font van belang voor de leesbaarheid. Contrast en een te klein font zijn een van de grootste usability problemen van websites.
Het hamburgermenu: hype of best practice?
Het hamburgermenu, de droom van vele webdesigners om deze tegenwoordig ook in de desktop versie te verwerken. Maar is dit de juist beslissing? Als je dit doet om een trend te volgen, dan zeker niet.
Het hamburgermenu verbergt je hoofdmenu… Zegt dit al genoeg?
Wil je trendy en vooruitstrevend zijn met je websites en heb je een jong publiek, dan is een hamburgermenu mogelijk. Ik zou alleen wel adviseren om dit te a/b testen. Het kan namelijk een gigantische killer zijn voor de engagement op de website.
De meest bekende case m.b.t. het hamburger menu is de case van NBC News. In 2014 is het hamburgermenu geïntroduceerd en werd direct geïmplementeerd door NBC News, niet alleen op de mobiel, maar ook op de desktop.
Conclusie na implementatie: het hamburgermenu werkte niet…
Hierna heeft NBC News ze nog 2x geprobeerd om het hamburgermenu toch te laten werken. De ene keer door het toevoegen van een overlay met uitleg en door het hamburgermenu geel te maken.
Uiteindelijk hebben heeft NBC News het opgegeven. De resultaten vielen zo erg tegen dat ze na de laatste poging het traditionele hoofdmenu hebben teruggeplaatst.
Al met al is het maar goed dat NBC News het hamburger menu heeft getest en het gedrag van haar bezoekers analyseert.
Maar het wordt nog erger…
Experts bestrijden tegenwoordig zelfs het gebruik van het hamburgermenu op de mobiel.
In een notendop:
Waarom wil je überhaupt je navigatie verbergen? Zeker op mobiel is direct navigeren belangrijk. Diverse testen wijzen uit dat een tabbar vele malen beter is voor de online engagement t.o.v. het hamburgermenu!
Zie hieronder hoe McDonalds dit heeft opgelost. Zij hebben de belangrijkste menu-items in een tabbar geplaatst en de overige links beschikbaar gesteld in de content.
Storytelling: maker of kraker
Een boodschap communiceren door middel van storytelling kan een erg effectieve manier zijn, daarentegen is de lijn tussen een effectieve manier en een manier die averechts werkt erg dun. Het gebruik van een verkeerde afbeelding of verkeerde tekst kan er al voor zorgen dat bezoekers afhaken in plaats van doorlezen.
Zeker het indelen van je website in slides is erg risicovol. Dit zorgt ervoor dat je voor de conversie volledig afhankelijk bent van de tekst en het beeldmateriaal. Na iedere slide moet je de bezoeker stimuleren om zichzelf af te vragen “wat is er nog meer?”. Lukt dit niet dan zal de bezoeker afhaken.
Conclusie
Kijk uit met webdesign trends! Iedere website is anders en iedere website heeft zijn eigen doelgroep. Deze doelgroep heeft een bepaald gedrag en op basis daarvan moet je proberen het design af te stemmen.
Voorspellen of een design werkt kan niemand, maar we kunnen dit wel testen. Kijk naar de case van NBC, gelukkig hebben zij het hamburgermenu getest voordat deze definitief is doorgevoerd.
Comments are closed.