Indien je een gebruiksvriendelijke website wilt maken, zul je voor het ontwerp waarschijnlijk een reclamebureau of grafisch vormgever inschakelen. Voordeel is dat zij alles weten over je huisstijl en waarschijnlijk ook alle print communicatie voor je regelen. Nadeel kan zijn dat zij niet dagelijks websites bouwen en opleveren, zodat ze waarschijnlijk niet de laatste kennis hebben over wat werkt en wat niet werkt.
Om jou en je reclamebureau of vormgever te helpen bij het maken van een webdesign ontwerp hebben we de 12 meest voorkomende problemen voor een gebruiksvriendelijke website omgezet in tips. In de praktijk zien we bij verschillende bedrijven nogal eens onnodige fouten in webdesign die tot minder succesvolle websites leiden. Door onderstaande tips te volgen, voorkom je dat ook jij in deze valkuil stapt.
Webbouwers is gespecialiseerd in het bouwen van gebruiksvriendelijke websites. Al onze websites zijn voorzien van een goed doordacht design waarbij rekening wordt gehouden met seo, usability en conversie optimalisatie. Voorbeelden van onze ontwerpen vind je terug in onze cases.
12 belangrijke tips over webdesign
1. Combineer Fun met Functionaliteit
Misschien voor sommigen een open deur, maar een website moet naast de juiste content ook een goede uitstraling hebben. Gebruik bijvoorbeeld eens een andere pagina-indeling, een video of een infographic op je website om het interessant te houden. Op deze manier verras je jouw bezoekers en zorg je ervoor dat de website je bezoekers blijft boeien.
2. Call-to-action
Hou bij het grafisch ontwerp van de website rekening met elementen waarmee de klant contact met je organisatie kan opnemen (een veelvoorkomend doel van de website). Het doel van de website kun je duidelijk maken aan de hand van zogenaamde “call-to-action buttons”, zoals “Neem contact op” of “Vraag offerte aan”. Deze buttons moeten op belangrijke momenten opvallend in beeld staan.
En normaal gesproken moet de button natuurlijk aan de juiste pagina gelinkt worden.
3. Vormgeving met CSS
Zet het grafisch ontwerp van de website om in een zogenaamd “CSS” template dat aangeroepen wordt op de pagina’s. Hiermee zorg je ervoor dat je het systeem scheidt van de vormgeving, waardoor later onderhoud gemakkelijker en dus goedkoper wordt.
4. Digital vs Print
Internet webdesign is anders dan het ontwerp van een folder. Houd er rekening mee dat elk beeldscherm een andere resolutie (schermafmeting) kan hebben. Zeker het verschil tussen Desktop en Mobiel is enorm; een responsive design is tegenwoordig daarom een must. Vermijd daarnaast het gebruik van meerdere scrollbalken of zogenaamde “frames”.
5. Tekststructuur met titels
Hou bij het ontwerpen van een website rekening met het plaatsen van zogenaamde “kopteksten”. Een koptekst is een soort titel boven een alinea die wordt vermeld in de broncode van de website. Hierin wordt een ordening gemaakt op basis van het belang van de titels voor de inhoud op de pagina: van H1 (meest belangrijk), naar H2 (iets minder belangrijk), etc. Deze titels zorgen voor herkenning boven een tekst, wat twee kanten op werkt. In eerste instantie zorgt het ervoor dat bezoekers minder snel afhaken. Daarnaast maakt het de tekst ook beter scanbaar voor Google, wat ten goede komt aan je ranking in de zoekresultaten.
6. Functioneel ontwerp
Behalve een grafisch ontwerp waarin een visualisatie van je website wordt gemaakt, bestaat er een aparte technische weergave van je website: het functioneel ontwerp. Stel voorafgaand aan het webdesign altijd een functioneel ontwerp op waarin alle marges, lettertypes, kleuren en huisstijlelementen beschreven staan. Op die manier vermijd je discussies met de technische webbouwer tijdens het proces.
Raadpleeg voor het functioneel ontwerp van de vormgeving template altijd de webbouwer. Zij kunnen snel beoordelen of bepaalde stijlelementen makkelijk te implementeren zijn en testen in alle verschillende browsers (zoals Safari, Firefox en natuurlijk Internet Explorer). Dit bespaart je vaak veel kosten achteraf.
7. Design schetsen
Vraag altijd naar verschillende webdesign voorbeelden en probeer voorafgaand aan de ontwikkeling van het webdesign template zelf een ontwerp (globale indeling) te schetsen. Dit geeft de ontwerper een richtlijn, maar ontneemt hem niet de de kans om zijn creatieve ideeën erop los te laten.
8. Foto’s ter ondersteuning
Mooie visuele en ondersteunende afbeeldingen zijn van essentieel belang voor de meeste websites. Fotografie is echter duur. Een vormgever of reclamebureau heeft meestal een beeldbank waar je gebruik van kunt maken voor het webdesign. Eventueel kun je ook gebruik maken van goedkope stockfoto’s via internet. Houdt er hierbij wel rekening mee dat het deze foto’s vaak ontbreekt aan originaliteit. Stockfoto’s zijn te vinden op websites als www.istockphoto.com.
9. ‘Normale’ navigatiestructuur
Veel mensen willen een website die zo origineel mogelijk is. In webdesign is veel originaliteit mogelijk, maar houdt de navigatie zo ‘normaal’ mogelijk. Bezoekers zijn eraan gewend om het menu aan de linker- of bovenkant van de website te vinden, en bijvoorbeeld niet aan de rechterkant. Uit kijkonderzoek is gebleken dat westerse bezoekers een website bekijken in een F of Z patroon (beginnen linksboven en scannen zo de website): de belangrijkste informatie moet dus binnen dat patroon vallen.
Ook mee gaan met trends is natuurlijk hartstikke hip, maar bedenk je dat trends over kunnen gaan. Een goed voorbeeld hiervan is het ‘burgermenu’. Veel websites hebben een burgermenu in hun structuur ingebouwd omdat dit nieuw en hip was. Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat deze manier van navigeren niet door bezoekers gewaardeerd wordt. De enige keer dat een burgermenu gewenst is, is om ruimte te besparen op een mobiele website.
10. ‘Logische’ websitestructuur
Een goed voorbeeld wat we vaak in de praktijk tegenkomen – en wat lastig te verhelpen is als het eenmaal verkeerd gaat – is een onlogische websitestructuur. Bedenk voor het ontwerpen van je website welke informatie je wilt verspreiden en categoriseer en rangschik deze informatie. Op deze manier kun je voor jezelf duidelijk maken wat de hoofdpagina’s zijn, wat de onderliggende subpagina’s zijn en welke pagina’s gekoppeld kunnen worden door middel van interne links.
11. Teksten schrijven
Zorg ervoor dat het webdesign de verschillende soorten bezoekers voorziet. Globaal zijn er twee soorten bezoekers: de horizontale (die scannen even kort de website en hebben een lage motivatie) en de verticale (die zoeken meer details op en hebben een hogere motivatie). Een goed webdesign werkt met kopteksten en seo-geoptimaliseerde teksten. Deze teksten hebben vrijwel dezelfde opbouw als een krantenartikel: een samenvattende inleiding, waarna de tekst steeds meer de diepte in gaat naarmate deze langer wordt. Ook kan hier gewerkt worden met interne links. Het feit dat je dit artikel leest (en tot hier je geduld hebt kunnen bewaren) geeft trouwens aan dat je een verticale bezoeker bent.
12. Het zesde zintuig aanspreken
Informatie verwerken gaat via verschillende zintuigen. Ondersteunende video met geluid, een visuele infographic of interactieve elementen helpen de bezoeker bij het onthouden van de overgedragen informatie. Ook na het website bezoek. Wees wel op je hoede dat je de bezoeker niet afschrikt door iets zonder toestemming in te starten. Zorg er daarom altijd voor dat een video of geluidsfragment pas start nadat de bezoeker op play heeft gedrukt. Probeer daarnaast zelf de juiste verhouding tussen visuele componenten en tekst in te schatten, om je bezoeker niet te irriteren.
Met deze 12 tips voorkom je dat jouw website een valse start maakt. Wil je graag nog meer tips over webdesign? Bekijk dan onderstaand artikel eens:
webdesign trends in 2017 Liever een complete online marketing strategie?
Mocht je daarnaast nog meer specifieke vragen hebben dan loont het misschien om deze te stellen in een chatbericht of e-mailtje!
Comments are closed.