Wat een fantastische hype is Pokémon Go. Speel jij het ook? Zo niet, dan heb je vast raar staan te kijken van het gedrag van de mensen die het wel spelen.
In dit artikel ga ik je niet proberen te overtuigen om Pokémon go te spelen, maar gaan we het gedrag van de spelers bestuderen en concluderen waarom dit spel zo succesvol is.
Op het gebied van neuromarketing is Pokémon go eigenlijk goed te vergelijken met online shoppen…
Ik zal je in dit artikel uitleggen waarom.
Los van de geweldige techniek, die nu voor het eerst voor een groot publiek beschikbaar wordt gemaakt, augmented reality, is Pokémon go een briljant uitgewerkt concept waarin de consument wordt gemotiveerd en gestimuleerd.
Hoe dan? Nou er zitten een aantal factoren in die voor ons brein onweerstaanbaar zijn…
Hoe kan het toch dat al die kinderen, die normaal binnen achter een computer zaten, nu in grote hordes aan het wandelen zijn. Overigens niet alleen kinderen, ook jongeren en volwassenen spelen Pokémon go.
Allemaal zijn we onbewust opzoek naar meer dopamine! Klik om te TweetenWat is dopamine?
Allereerst meer over dopamine. Dopamine is een natuurlijk stofje, een neurotransmitter, die wordt vrijgegeven door het beloningssysteem in onze hersenen.
Dopamine is het stofje dat ons het gevoel geeft dat we beloond worden of een bepaalde manier van plezier ervaren. Daarmee stimuleert het onze motivatie en wordt het brein geactiveerd om bijvoorbeeld een product met tijdelijke korting te kopen.
Dopamine is in staat om ons reptielenbrein compleet in de war te brengen waardoor prioriteiten veranderd worden en beslissingen onbewust worden genomen op basis van de emoties op dat moment.
“Dopamine is generated in the heart of the reward system. But, it’s only triggered when we face a decision or a situation related with some goal. Without goal, there’s no reward, so dopamine won’t be working. This means that we must address user’s deep motivations and goals”.
Bron: Conversiongarden
Pokémon go is een lange zoektocht naar meer dopamine
Pokémon go heeft het beloningssysteem van onze hersenen gekaapt en laat ons gekke dingen doen.
Het is niet voor niets dat er mensen zijn gestopt met hun baan, ingebroken hebben in huizen of van een klif zijn gevallen terwijl ze een Pokémon probeerde te vangen.
Natuurlijk zijn we het er over eens dat deze mensen, of niet opletten, of een kronkel hebben in hun denkproces, maar dit is precies de invloed die dopamine heeft op de hersenen.
De prioriteit is verlegd en het enige belangrijke op dat moment is om die ene Pokémon te vangen die ergens in de buurt aanwezig is…
De drang naar het beloningsgevoel wordt telkens groter en groter. Deze uitwerking is sterk vergelijkbaar met de uitwerking van drugs.
Bron: Slideplayer
Is er nog meer naast dopamine?
In de afgelopen tijd zijn er hilarische video’s en foto’s verschenen waarin het gedrag van mensen als belachelijk wordt bestempeld.
Maar is dit wel zo belachelijk? Er zijn toch wel ongelooflijk veel mensen die dit gedrag ‘vertonen’ of volgen…
In het volgende filmpje zie je een student die een grap uithaalt in het vondelpark. Hierbij acteert hij dat hij een vriend belt, deze vriend beweert vervolgens dat er een ‘Charizard’ zit bij het vondelmeer.
Mocht je het niet weten, een Charizard is een erg zeldzame draak Pokémon.
Het resultaat: een flink aantal mensen die hem volgen in de hoop een Charizard te vangen.
Wanneer je het filmpje beter bekijkt zie je dat de menigte langzaam opgang komt.
Dit is heel typisch gedrag. Waarschijnlijk wil ieder individu heel graag die Charizard hebben, maar twijfelen ze nog om, al gillend, achter de jongeman aan te rennen.
Waarom wil iedereen deze Charizard zo graag? Deze Pokémon is zeldzaam. In neuromarketing termen heeft Niantic, de developer van Pokémon go, op prachtige wijze schaarste gecreëerd door een aantal Pokemon het stempel zeldzaam te geven.
Wanneer meer mensen beginnen te lopen wordt de groep volgers steeds groter en groter. Hier zie je prachtig hoe wij als individu op zoek zijn naar sociale validatie en het gedrag van een groep van grote invloed is op een individu.
Dit fenomeen heb ik eerder toegelicht in het blog over “product reviews en klantbeoordelingen: coolblue geeft je €100”.
Uiteraard zie je hier ook de afgifte van dopamine die vele mensen motiveert en stimuleert tot actie!
Onderstaande video maakt de gekte compleet wanneer in Kijkduin blijkt dat er een Blastoise, weer zo’n zeldzame Pokémon, aanwezig is.
Wederom zie je hier de kracht van schaarste.
Als je goed luistert hoor je iemand “1 minuut!” roepen. Hier komt urgentie om de hoek kijken. Niantic heeft ervoor gezorgd dat alle Pokémon een bepaald aantal minuten op een plek blijven zitten. Wanneer deze tijd voorbij is verdwijnen ze weer.
Hoe zeldzamer de Pokémon, hoe groter de urgentie. Aangezien een zeldzame Pokémon minder lang op 1 plek blijft.
Urgentie is net als schaarste een van de overtuigingsprincipes die ons als mens aan kan zetten tot actie.
Terug naar de neuromarketing
Al met al is de gekte dus prima te verklaren.
Naast dat Pokémon een super concept is en veel trouwe fans heeft, verklaart dit ook waarom zoveel mensen het spel spelen.
En wanneer ze het spelen, ze compleet bezeten raken.
Hetzelfde plezier wat we hebben bij het vangen van een Pokémon ervaren we ook bij:
- De aankoop van een product bij bijvoorbeeld Coolblue
- De aankoop van een product met een fikse korting
- Het ophalen of ontvangen van een pakketje
Dopamine zet ons aan tot actie en sociale validatie, urgentie en schaarste zijn de triggers die bij ons de laatste twijfels wegnemen om tot actie over te gaan.
Comments are closed.