Webdesign is continu in beweging, ieder jaar weer wijzigen de standaarden, zoveel zelfs dat we een blogbericht kunnen wijden aan de 10 webdesign trends van 2016.
In dit artikel bespreek ik waarom, naar mijn mening, Attention Driven Design het nieuwe webdesign moet zijn. Dit zal ik uitleggen door vooraf de volgende punten te bespreken:
- Ooit gehoord van de 2 seconden regel?
- Enig idee hoe lang de aandachtsspanne van een bezoeker is?
- Horror Vacui, de angst voor een lege ruimte. Herkenbaar?
De 2 seconden regel in webdesign
De 2 seconden regel is niets nieuws in de online wereld, maar ik wil het nog wel even aanhalen om aan te geven hoe belangrijk webdesign is voor je website.
Een bezoeker beoordeelt een bedrijf op basis van hoe het zich online profileert. Een webdesign dat geen autoriteit en vertrouwen uitstraalt zal in de meeste gevallen resulteren in een situatie waarbij de bezoeker opzoek gaat naar de concurrent.
Deze beoordeling vindt plaats binnen 2 tot 4 seconden. Uit onderzoek is gebleken dat mannen binnen 4 seconden bepalen of ze een website wegklikken, bij vrouwen is dit maar liefst 2 seconden!
Webdesign speelt dus een zeer belangrijke rol bij het vasthouden van de aandacht van een bezoeker.
Over aandacht gesproken…
Aandacht online
De hoeveelheid informatie die wij iedere dag consumeren neem toe, terwijl de tijd waarbinnen deze informatie geconsumeerd moet worden afneemt. Dit is één van de oorzaken waardoor onze aandachtsspanne online flink afneemt.
Met webdesign kan en moet je inspelen op deze aandachtsspanne. In principe zijn er 3 fasen waar webdesign op in moet spelen:
- Aandacht krijgen
- Aandacht vasthouden
- Aandacht focussen
De aandachtsspanne van een bezoeker is kort, ongeveer 8 seconden. Daarmee worden wij verslagen door de goudvis, die zijn aandacht 9 seconden kan focussen.
Dat is zorgwekkend in een tijdperk waarin bijna ieder bedrijf online aanwezig is en zich probeert te onderscheiden. Geen zorgen, er zijn mogelijkheden om de aandacht van een bezoeker vast te houden, webdesign speelt hier een belangrijke rol in.
Nu ik de zorgwekkende prestaties van een bezoeker heb besproken, wil ik nog 1 onderwerp bespreken voor ik Attention Driven Design introduceer.
De angst voor lege ruimtes
Ook wel bekend als, Horror vacui. Regelmatig zie ik websites voorbij komen waarbij, of de webdesigner last heeft van deze angst, of de webdesigner gestuurd is door de opdrachtgever/ondernemer. Dit laatste komt helaas heel vaak voor.
Het is wel begrijpelijk voor een ondernemer om deze angst te hebben, je bent trots op je bedrijf en wil het liefste alles boven de fold communiceren aan de bezoeker. Volgens de ondernemer is namelijk alles belangrijk voor de bezoeker!
Helaas werkt het vullen van alle witruimte averechts en is het belangrijk voor een webdesigner of internet marketeer om hierop te sturen.
“Wanneer een bezoeker zich moet focussen op alles, is dat hetzelfde als focussen op niets.“
Het nieuwe webdesign: Attention Driven Design
Nu we dit weten, is het duidelijk dat webdesign meer gericht moet worden op de aandacht van een bezoeker. Dit wordt ook wel Attention Driven Design genoemd. Het doel van Attention Driven Design is, om de aandacht van een bezoeker binnen een pagina te focussen op 1 actie die hij/zij moet uitvoeren en om alle overige afleidingen op de pagina te minimaliseren.
Minimalistische webdesign stijlen als Material design en Flat design leveren hier hun bijdrage aan, maar dat is nog niet voldoende. Attention Driven Design gaat veel verder en introduceert een waarde waarmee je de effectiviteit van een pagina kan berekenen, de attention ratio.
Een website moet je zien als losse pagina’s, waarbij iedere pagina één specifiek doel heeft. Per pagina kan de attention ratio berekend worden. Dit is de verhouding tussen het aantal acties die je kan uitvoeren op een pagina ten opzichte van het aantal acties die je moet uitvoeren.
Ik hoor je denken: “maar je kan toch altijd meer dan 1 actie uitvoeren op een pagina”? Dat klopt, het gaat hier puur om de acties die de aandacht trekken. Deze kunnen de aandacht trekken door bijvoorbeeld een contrasterende kleur of een subtiele animatie.
Hieronder zie je een voorbeeld van 2 pagina’s met allebei een hoofddoel op de pagina. Verschil is dat de linker een attention ratio heeft van 57:1 tegenover de rechter van 1:1.
57:1 1:1
Attention Driven Design is er dus op gericht om 1 specifieke call to action per pagina op te laten vallen en alle overige ruis te elimineren.
Conclusie
De aandacht van je bezoekers dient zoveel mogelijk gefocust te worden op het doel van de desbetreffende pagina, hiervoor dien je alle overige ruis te elimineren en de call to action op te laten vallen. Dit is het doel van Attention Driven Design. Webdesign is niet alleen een mooi jasje, het moet effectief zijn en leiden tot conversie.
Attention Driven Design heeft hier meerdere methoden voor, maar daar zal ik in dit bericht niet verder over uitwijden. Dit volgt later.
Comments are closed.