Heb jij ooit een webshop bezocht en binnen een paar seconden weggeklikt? Eigenlijk nog voordat je opzoek bent gegaan naar een product. In dit artikel geef ik je inzicht in de impact van een goed webshop design.
Het webshop design communiceert je merk aan de bezoeker. Maar nog veel belangrijker het webshop design is voor een groot deel bepalend voor de conversie.
Webshop design is voor een groot deel bepalend voor de conversie Klik om te TweetenEen goed design zorgt namelijk voor gebruiksgemak en zorgt ervoor dat de aandacht van een bezoeker op het juiste moment op de juiste elementen wordt gevestigd. Lees hierover ook meer in mijn artikel over Attention Driven Design.
Het belang van een goed webshop design
Een goed webshop design dirigeert een bezoeker door de webshop, totdat hij/zij het juiste product gevonden heeft. Het kopen van dit product moet vervolgens een eitje zijn.
Vergelijk het met de Ikea. Ondanks dat het assortiment enorm is en de vestigingen gigantisch zijn, kan je toch zonder al te veel problemen de juiste producten vinden. Ikea weet je ontzettend goed door de winkel heen te leiden en aan te geven waar je welke categorieën en producten kan vinden.
Dit zelfde principe dient toegepast te worden met een webshop. Je hebt een groot assortiment, maar een bezoeker is meestal opzoek naar 1 enkel product.
4 reden waarom een goed webshop design van belang is
Hieronder vind je 4 redenen waarom een webshop design belangrijk is en waarom je hierin moet durven investeren.
- Kortere aandachtsspanne
- Professioneel en betrouwbaar uiterlijk
- Design heeft invloed op de snelheid en gebruiksvriendelijkheid
- Online merkbeleving
Kortere aandachtsspanne dan een goudvis
In meerdere blogs komt dit feitje terug, in alle gevallen gaat het hier om webdesign.
“Onze aandachtsspanne is een volle seconde korter dan die van een goudvis.“ Klik om te Tweeten
Wat betekent dit voor het webshop design?
Dat we rekening moeten houden met het feit dat we een bezoeker zo min mogelijk moeten laten nadenken over de te nemen actie of de manier van navigeren. Zo houden we de aandachtsspanne vast, wanneer je dit ook maar even kwijtraakt zal je zien dat een bezoeker opzoek gaat naar een andere webshop.
Professioneel en betrouwbaar uiterlijk
Onderzoek wijst uit dat 75% van de internet gebruikers een waardeoordeel geeft over de betrouwbaarheid/professionaliteit van een bedrijf, op basis van het webdesign. Deze eerste indruk wordt vaak al binnen 50 milliseconden gevormd.
Zou jij hier speelgoed bestellen?
Geen tijd te verliezen dus, om met je webshop design de juiste indruk achter te laten.
Webshop design heeft invloed op de snelheid en gebruiksvriendelijkheid
Wanneer je een echte creatieveling loslaat op een webshop design zal je waarschijnlijk een prachtig en uniek design krijgen, maar de kans is groot dat hierbij geen rekening is gehouden met snelheid en gebruiksvriendelijkheid.
Creatieve designers maken vaak gebruik van ingewikkelde designs, designs gebaseerd op geweldige effecten, video’s en afbeeldingen. Maar al deze elementen zijn funest voor de snelheid van je webshop. Het is dus cruciaal om hier een balans in te vinden.
Voorbeeld: Draw a better is een ontzettend creatieve webshop, ze hebben zelfs een award gewonnen, maar helaas is de snelheid en gebruiksvriendelijkheid niet om over naar huis te schrijven. Het openen van een kaart bijvoorbeeld duurt erg lang. Je kan je afvragen of hun doel wel zoveel mogelijk conversie is, maar de boodschap is duidelijk denk ik.
Een clean design komt altijd ten goede van de gebruiksvriendelijkheid en de snelheid van je webshop.
Online merkbeleving
Een goede online merkbeleving kan je bereiken door het design op de juiste manier in te zetten. Waarom is een online merkbeleving belangrijk? Om de emotie van bezoekers aan te spreken en mond-tot-mond reclame te stimuleren.
Het opwekken van een emotie is ontzettend belangrijk als het gaat om het beslissingsproces om een product te kopen bij een bepaald merk. In de categorie neuromarketing ga ik hier verder op in.
5 valkuilen in webshop design
Webshop design bevat een aantal valkuilen waar je tegenaan kan lopen, namelijk:
- Verstopte cta
- Onduidelijk orderproces
- Angst voor lege ruimtes
- Responsive design
- Onduidelijk of geen filter
Verstopte cta
De cta is je call to action, eigenlijk het belangrijkste element op iedere pagina. Deze moet opvallen! Vaak kom ik nog webshops tegen waarbij ze gebruik maken van ghost buttons, zie onderstaande afbeelding, of te veel verschillende kleuren waardoor de call to action zelf niet meer opvalt.
De call to action is meestal een knop. Wil je deze zo effectief mogelijk maken, dan moet deze er ook uit zien als een knop. Uit onderzoek blijkt dat een ghost button minder effectief is dan een ouderwetse button als call to action.
Vind de balans tussen een uniek design en een effectief design…
Onduidelijk orderproces
Wanneer je een bezoeker zover hebt gekregen dat ze een product willen kopen is het nog zaak om ze door het orderproces heen te leiden. Dit klinkt gemakkelijker dan dat het is.
Een groot percentages bezoekers haakt alsnog af in het orderproces door bijvoorbeeld een onduidelijk orderproces of gebrek aan vertrouwen. Op beide aspecten heeft webshop design een grote invloed.
Door bijvoorbeeld op de juiste manier betaalmethoden en autoriteit weer te geven kan je vertrouwen opwekken. Door de call to actions van het orderproces uit het design te laten springen, dirigeer je de bezoeker door de verschillende stappen heen.
Zelfs het design van de validatie is van belang om bezoekers door het orderproces heen te loodsen.
Bekijk hier een infographic over het perfecte orderproces.
Angst voor lege ruimtes
Vooral op de homepage en de detailpagina zie je dit fenomeen vaak terugkomen. Iedere witruimte wat nog aanwezig is zal gebruikt worden om een actie, usp of iets dergelijks te communiceren. Het liefst in een opvallende kleur zodat op het moment van plaatsing het lijkt alsof dit in het oog springt.
Als puntje bij paaltje komt zal het resultaat zijn dat de bezoeker niet meer weet waar hij/zij naar moet kijken.
Zo kan het ook…
Responsive design
Veel bezoekers zullen eerst op hun mobiel of tablet oriënteren voordat ze overgaan tot de aankoop van een product, dit is deels afhankelijk van het product dat je verkoopt, maar over het algemeen kan je hiervan uitgaan. De echte verkoop op de mobiel valt nog tegen, maar de oriëntatiefase is net zo belangrijk.
Een responsive design is dus een must. Simpelweg je webshop schalen totdat deze past op de mobiel is niet voldoende. Gebruiksvriendelijkheid moet voorop staan. Gebruikers op de mobiel hebben andere eisen aan de webshop dan gebruikers op de desktop.
Navigatie dient prominent aanwezig te zijn, net als de zoekbalk.
Een bezoeker moet gemakkelijk en snel zijn/haar producten kunnen vinden en kunnen bekijken. Lees ook dit artikel over hoe coolblue de conversie op de smartphone met 30 procent verhoogde door het responsive design.
Onduidelijk of geen filter
Het filter is naast de hoofdnavigatie het meest gebruikte element in een webshop, daarnaast is dit ook een van de redenen waarop mensen afhaken. Wanneer een filter niet gebruiksvriendelijk is, zal een bezoeker niet instaat zijn om de keuze te minimaliseren en zal hij/zij al snel afhaken.
Conclusie
Durf te investeren in je webshop design! Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je webshop nooit van de grond komt.
Een bezoeker oordeelt tegenwoordig zo snel dat je deze binnen enkele seconden weer kwijt bent als het webshop design niet in orde is.
Comments are closed.